lauantai 20. elokuuta 2016

Tiekirkkonakit silmillä




Partio vie minut ihmeellisiin tilanteisiin yhtenään. Olin toki monena kesänä huomannut teiden varsilla kylttejä, joita seuraamalla hengen ravintoa jätskitaukojen oheen kaipaavat rengasmatkailijat löytäisivät virvoittavien vetten ääreen.  Kuvittelin konseptin olevan jotain motoristikirkkoihin verrattavaa toimintaa. Kaksipyöräisillä kulkevien laumasielujen sijasta tiekirkko kokoaisi yhteen ratin veivaajat yksinäisistä hondamiehistä aina farmariautoilla liikkuviin perhekuntiin, noihin nykyajan nomadeihin, joiden takapenkit pullistelevat pienistä vipeltäjistä kuin ruotsinlaivojen pallomeret.


Noh, opiskelijoillahan on tunnetusti luppoaikaa, joten nostin reippaasti lapasta ylös, kun tiekirkkonakkeja palloteltiin johtajien whatsapp-ryhmässä. Kaikkea on kokeiltava ainakin kerran, paitsi tiedätte kyllä mitä.. 


Täytyy sanoa, että ei tämä tiekirkko-oppaan nakki sieltä huonoimmasta päästä ole. Täällä minä kirjoittelen blogitekstiä tyhjässä kirkossa. Ympäristö on kerrassaan mainio; mukavan viileää ja rauhallista. Arkkitehtuuri ja alttaritaide hivelevät kaikelle kauniille persoa luonteenlaatuani.  Eikä ripaus kultaa ole koskaan pahitteeksi.


Siltä varalta, että saan asiakkaitakin, tsekkasin toki oleelliset faktat kohteestani. Vähänkö noloa, jos ensi tiistain Alasatakunnan tekstaripalstalla tulee lunta tupaan eräälle pinkkitukkaiselle tiekirkko-oppaalle jota nimimerkki Turha reissu(ko) erehtyi luulemaan ovitoppariksi.


Opas itse.


Jos ajelet Eurassa päin, kannattaa muuten tulla käymään kirkossakin. Tämä on komea kuin mikä. Josef Stenbäckin suunnittelema kivikirkko valmistui vuonna 1898 ja tyyliltään tämän kerrotaan noudattavan uusgotiikkaa ja kansallisromantiikkaa.  Kelloja on kolme ja ne vasta vanhoja ovatkin. Vanhin kello on vuodelta 1681, keskimmäinen vuodelta 1694 ja kuopuskin on jo 119 vuotta vanha.
Väkeä tänne mahtuu virallisten tietojen mukaan noin 700 henkeä, mutta wikipedia ja minä ollaan sitä mieltä, että ainakin kauneimpien joululaulujen aikaan penkkeihin istahtaa helposti ainakin 100 peräsintä sen päälle. Sopu sijaa antaa.


Euran kirkko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti